Výprava za květinou 2023

Akce/foto

V týdnu od 8. do 12. května 2023 jsme se školní družině věnovali rostlinám. Seznamovali jsme se s jejich důležitostí nejen pro užití a využití člověkem, také však pro zvířata a přírodu vůbec. Po zkušenosti z minulého roku jsme již dlouho „číhali“, zda se opět uskuteční akce s názvem „Fascinace rostlinou“. A dočkali jsme se!

V pátek 12. 5. 2023 jsme se s našimi dětmi vypravili na ekoprogram do společnosti Agritec s.r.o. I když jsme se všichni báli, že nám bude pršet, tak počasí nám přálo.

V prostorách firmy Agritec Šumperk jsme na několika stanovištích poznávali různá tajemství rostlin. Vše o zpracování a využití rostliny se jménem len nám pověděl kamarád krteček. Seznámili jsme se s možností využití bylinek v kuchyni. Sami jsme si namíchali a domů odnesli bylinkovou sůl. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí ohledně půdy, pěstování rostlin a poznávání luštěniny. V neposlední řadě jsme si vyzkoušeli kouzla chemie u potravin, při velmi zajímavém pokusu s paprikou. Příjemný a poučný program v Agritecu jsme zakončili prohlídkou mechanizace, kdy si děti mohly vylézt na traktory. Vyzkoušeli jsme si, jak fungují hospodářské stroje a prohlédly si i jejich vnitřní vybavení. Byl to pro ně obrovský zážitek. Na závěr jsme dostali výborná jablíčka a drobný dárek.

Odpoledne se velice vydařilo a děti se těší na příští program. 

Adéla Ondráčková Nevrlá a Marcela Petrželová