Víte, s kým komunikují na internetu Vaše děti?

Akce/ditě u počítače

Statistiky potvrzují, že bezmála třetina českých dětí zažila sexuální útok prostřednictvím internetu na vlastní kůži. V roce 2017 dostali režiséři Vít Klusák a Barbora Chalupová nabídku natočit krátké video na toto téma. Před realizací se rozhodli zorganizovat pokus. Na serveru lidé.cz vytvořili falešný profil dvanáctileté dívky Týnušky a čekali, co se bude dít. Dalšími událostmi byli šokováni. Během prvních 5 hodin existence profilu dívku oslovilo 83 mužů ve věku od 23 do 63 let. V drtivé většině se jednalo o tzv. sexuální predátory.

Tato zkušenost vedla režiséry k rozhodnutí natočit o problematice zneužívání dětí na internetu nezávislý celovečerní dokumentární film, který nazvali: „V síti“.

„Snímek by měl vést k tomu, aby si rodiče, kteří ve světě internetu nejsou často tak zběhlí jako jejich děti, uvědomili, co se v kyberprostoru odehrává a jak snadno se jejich děti dostávají k nevhodnému obsahu, a mohou se tak poměrně lehce stát oběťmi.“ vysvětlují tvůrci dokumentu.

Oficiální text distributora film představuje takto:

„3 herečky, 3 pokojíčky, 10 dní a 2458 potenciálních sexuálních predátorů. Radikální experiment otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek on-line. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých přirození a odkazy na porno. Děti jsou dokonce vystaveny vydírání. Dokumentární film Barbory Chalupové a Víta Klusáka vypráví strhující drama tří hrdinek alias „dvanáctiletých dívek", pro které se účast na experimentu, od castingu až po osobní schůzky s predátory pod dozorem ochranky, stává zásadní životní zkušeností. Predátorské taktiky se postupně obracejí proti svým strůjcům: Z lovců se stávají lovení.“

Na natáčení filmu dohlíželi odborníci z oblasti psychologie, sexuologie i práva. Tvůrci také komunikovali s policií, které pak předali veškerý natočený materiál. Někteří z predátorů jsou nyní ve vazbě a čeká je trestní stíhání.

Film je sestříhán ve dvou verzích. Soft verze „V síti: Za školou“ je určená dětem od 12 do 15 let. Obsahuje pouze materiál, který nezletilé děti mohou zhlédnout. Film navíc nabízí i správné postupy řešení jednotlivých rizikových situací. Soft verzi uvidí 13. března i žáci 7. – 9. ročníku naší školy.  Film se v šumperském kině Oko promítá také pro rodiče a to ve čtvrtek 27. 2. (17.30), v neděli 1. 3. (16.00) a ve čtvrtek 5. 3. (17.30). Dokument pro diváky od 15 let má delší stopáž a odhaluje praktiky predátorů bez zábran. Termíny promítání této plné verze jsou: pátek 28. 2. (20.00), pondělí 2. 3. (17.30), úterý 3. 3. (17.30), sobota 7.3 17.30) a pátek 13. 3. (17.30).

Rádi bychom všechny rodiče pobídli ke zhlédnutí tohoto filmu. Věříme, že je důležité vědět, jaké nebezpečí může díky internetu na děti číhat i ve zdánlivě bezpečných dětských pokojíčcích.

Oficiální trailer najdete zde: https://www.youtube.com/watch?v=Et55DdJN5aw