Rostliny kolem nás

Akce/foto

V týdnu od 9. do 13. května 2022 jsme se v oddělení Žabky školní družiny věnovali rostlinám. Seznamovali jsme se s jejich důležitostí nejen pro užití a využití člověkem, také však pro zvířata a přírodu vůbec. Velmi nám v tom pomohla akce firmy Agritec Šumperk. V úterý 10. 5. 2022 jsme se zúčastnili v prostorách firmy programu „Fascinace rostlinou“.

Na několika stanovištích jsme poznávali různá tajemství rostlin. Seznámili jsme se s rostlinami, které nám slouží k obživě. Podívali jsme se na „nemocné“ rostliny nebo jsme pod mikroskopem sledovali broučka, který napadá konkrétní rostlinu (řepku). Vyzkoušeli jsme si velmi zajímavé pokusy s mlékem, barvami, jarem a v neposlední řadě jsme se dozvěděli, jak probíhá počítání zrnek kmínu. V praxi jsme viděli lisování zrníček a jejich přeměnu na olej a slupky. Příjemný a poučný program v Agritecu jsme zakončili prohlídkou mechanizace, kdy si děti mohly vylézt na traktory. Byl to pro ně obrovský zážitek.

Dalším dnem, který nám přiblížil rostlinu, byl květinkový den. Byla středa 11. května. Pověděli jsme si, že nejen rostliny, ale i lidé mohou být nemocní a že je potřeba si pomáhat.

Celý týden se ve školní družině skloňovalo slovo rostlina ve všech pádech. Kromě již zmíněných akcích jsme v našem oddělení ŠD ochutnali pampeliškový med, vyrobili jsme si květinku jako zápich do květináče a vyseli jsme si vlastní rostliny. V odborných knížkách jsme si vyhledávali jednotlivé druhy rostlin. Na internetových stránkách jsme si potvrdili, zda naše vyhledávání v knihách bylo správné. Byl to náročný týden plný nových informací o rostlinkách a o soužití s nimi.

Zvědavost děti je veliká a již nyní se doptávají, zda budeme pokračovat. Co třeba se zvířátky?

Adéla Ondráčková Nevrlá