Příroda v kostce

Akce/foto

Před časem nás oslovili pedagogové a studenti z nedaleké Střední odborné školy Šumperk na Zemědělské ulici, zda bychom se nechtěli s dětmi zúčastnit jedné zajímavé akce. Protože máme rádi výzvy, vydali jsme se dne 14. 5. 2019 s dětmi naší školní družiny na akci s názvem Příroda v kostce, kterou pro nás připravili v prostorách své školy.

Cílem programu bylo přiblížit dětem přírodu z různých pohledů a všemi smysly. Zábavně naučné aktivity, při kterých si žáci prakticky vyzkoušeli, jak lze přírodu pozorovat zrakem, hmatem, sluchem, čichem a také chutí. Velmi jsem ocenila, že pedagogové zohledňovali věk žáků a přizpůsobili tomu obsah programu.

Při sledování preparátů pod mikroskopem děti používaly badatelský přístup. Viděly křidélko nebo nožku včeličky mnohokrát zvětšenou. Od samotného pana včelaře si vyslechly povídání o veliké užitečnosti včelek. Ochutnávka všemožných druhů medů poškádlila chuťové buňky.

Při ukázce „šutrů“ děti získaly povědomí o přírodních jevech, např. sopečné činnosti sopky. Kimovu hru (poznávačku) si tentokrát zahrály s různými nerosty.

Neživé vystřídalo živé…

Velmi vzrušující pro děti bylo sledovat kroužkování ptáčku v přímém přenosu. Od odchytu, až po zapsání kódu kroužku do knihy a vypuštění jedince zpět do přírody. Jejich zpěv, až křik děti zaskočil.

To, že zvířata specificky voní, poznaly děti v letní zahradě, kde se těšily z pohledů na morčátka a na krásné agamy.

Návštěva splnila svůj účel. Děti pracovaly se zaujetím, výklad byl názorný a zajímavý.

Děkujeme za pozvání panu Ing. Zerzáňovi a všem aktérům za velmi příjemnou akci.

Věříme, že není poslední a již nyní se těšíme na další povedenou akci.

Mgr. Nevrlá Adéla