Halloween v angličtině

Akce/foto

Ve všech kulturách se lidé nějakým způsobem vyrovnávají se smrtí svých blízkých. Zatímco my chodíme před Dušičkami (2. listopadu) posvítit na hřbitovy těm, kteří již s námi být nemohou, v anglicky mluvících zemích slaví Halloween (večer před svátkem všech svatých – 31. října). Jejich oslavy se od našich poklidných Dušiček výrazně liší – a nelze se proto divit, že Halloween má v Čechách jak své vášnivé odpůrce, tak i nadšené příznivce.

Učíme se angličtinu a seznamujeme se i s tradicemi anglicky mluvících zemí, a právě Halloween je takovým typickým svátkem. Na naší škole je již dlouholetou tradicí, že si deváťáci v hodinách angličtiny připraví jednoduché i složitější úkoly pro své mladší spolužáky ze 4. ročníku. Takže si čtvrťáci mohou procvičit jak jednoduchou slovní zásobu, tak i složitější čtení s porozuměním – no, a když jim to moc nejde, pomoc je vždy nablízku.

Letos jsme se nějak nemohli shodnout na společném termínu a Halloween se tudíž slavil již od pondělí ve školní družině, v úterý (to byl ten správný den) v různých třídách, ve středu a ve čtvrtek pak došlo na zmíněné prográmky pro čtvrťáky. Samozřejmě, že se účastníci u této příležitosti i náležitě vystrojili. Čtvrťáci pak zjistili, co už umějí a co ještě neznají, některé čekaly i pohybové aktivity. Prostě co skupina, to jiný program. Nakonec byli všichni spokojeni. Velkou pochvalu si zaslouží jak deváťáci, kteří jednotlivé aktivity nachystali, tak i jejich vyučující angličtiny.

ZB